Rolex Submariner gjør det til Dr. No

jf

Du har kanskje også lagt merke til at navnet James Bond kommer opp når temaet kroneløse eskorteubåter kommer opp. Selv om «Dr. No» var den første filmen i serien, nevner Ian Fleming det sveitsiske selskapets ikoniske klokke to ganger i serien; én gang i sin andre bok, «Leve og la dø», utgitt i 1954, og igjen i hans 11. bok, «On Her Majesty’s Secret Service», utgitt i 1963. Den andre boken beskriver de «store lysende tallene» Bond så mens han lat kikket på kronometeret hans ved midnatt, «en tung Rolex Oyster Perpetual med en hoven metallstropp». Dessuten hadde forfatteren selv brukt en Rolex Explorer.

Men det som faktisk skjedde, veier tyngre enn all litterær kritikk av Fleming og hans navnebror. Under innspillingen av «Dr. No» tillot ikke budsjettet teamet å kjøpe en ekte Rolex for 007, sannsynligvis fordi filmreklamene ikke var som de er i dag (les: Daniel Craig drikker en Heineken) og Rolex ikke var villig til å gi en.

Så Albert «Cubby» Broccoli, en av filmens produsenter, tok Submariner av håndleddet og ga den til Sean Connery. Hva har alt dette med 6536 å gjøre? Mange tror at 6536/1 er kopi klokker Connery brukte i Dr. No (som vi sa, 6536 og 6536/1 diskuteres ofte sammen), men faktisk var det en Submariner 6538, som ble laget med en stor krone (8 mm).

Submariner 6538 «James Bond»
Det passende kallenavnet «James Bond» av Rolex, takket være utseendet i «James Bond», ble 6538 produsert fra rundt 1956 til 1959. Denne klokken er en «Big Crown» ubåt, siden den har en 8 mm Brevet-krone; som sådan er den vanntett ned til 200 meter.jk jt

Generelt sett er det to hovedversjoner av Submariner 6538 «James Bond». Den ene er den kronometersertifiserte versjonen, med fire linjer med tekst på skiven for å imøtekomme «Offisielt sertifisert kronometer»-inskripsjon. Så var det ikke-kronografversjonen av Submariner 6538, med bare to linjer med tekst på skiven. Rolex produserte både et kronometer og en ikke-kronografversjon av Submariner 6538 på samme tid, begge versjoner med en skinnende gullbelagt urskive med kapittelring.

Det var også en Submariner 6538 med en urskive i utforskerstil med tall klokken 3, 6 og 9. Disse bra replica klokker ble kun produsert i ett år i 1956 og er derfor mye vanskeligere å finne i dagens vintagemarked.

Versjonen brukt av Sean Connerys James Bond i Dr. No er Submariner 6538 Doublet. Dessuten, i stedet for den vanlige Oyster-remmen, har superspionen på seg en stripet stropp i NATO-stil som ser litt for slank ut.

Bonds Submariner 6538 dukket opp igjen i en rekke påfølgende James Bond-filmer, inkludert From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964) og Breaking Bad (1965).

Mens James Bond etter hvert brukte andre klokker i filmene, inkludert Rolex og andre merker, vil vintage Submariner 6538 nå for alltid bli kjent som James Bonds klokke.